пʼятниця, 14 червня 2019 р.

Торонто Рапторз, глобалізація і ми


Вчора увечері торонтська команда «Рапторз» («Динозаври») виграла баскетбольний чемпіонат Національної Баскетбольної Асоціації. Історична перемога! І це перемога не тільки торонтівців, але й усіх канадців, тому що це сталося вперше за всі рокі існування цієї асоціації, що об’єднує команди Канади і США.

Як ви думаєте, скільки баскетболістів в команді народжених в Торонто? Нуль.
Скільки баскетболістів народжених в провінції Онтаріо, столиця якої Торонто? Нуль.
Скільки баскетболістів народжених в Канаді? Один. З франкомовного Квебеку.
https://images.app.goo.gl/h1Ws47fcSPhHNXkR8

А я веду до того, що всі ми зараз живемо в час глобалізації, коли люди легко пересуваються по світу. Питання твого походження, твого громадянства, твоєї національності, твоєї раси відходять в минуле. В Торонто більше половини мешканців не народжені в Канаді. Має значення, що ти вмієш робити і чи на те, що ти вмієш робити є попит. Має значення скільки мов ти знаєш. Однозначно треба знати державну мову. І якщо в тебе не одномовна щелепа, то ти маєш значно більший шанс знайти собі бажану роботу і місце в житті.

Перед початком гри в магазинах, транспорті, на улицях люди часто обговорювали майбутній матч. Дуже багато людей одягли на себе різні символи команди: від кольорів і значків, до кепок і спортивних форм з номерами та прізвищами улюблених спортсменів.

А увечері Канада поринула в перегляд матчу. Хто вдома по телевізору, хто з друзями в барах і пабах, а десятки тисяч вболівальників дивилося відеотрансляцію на відповідно облаштованих майданчиках в дуже багатьох містах Канади. Звичайно ж вони називалися Парками Юрського Періоду, бо ж грали «Динозаври». А глядачі представляли мабуть всю планету.
https://www.theglobeandmail.com/canada/toronto/article-faces-in-the-crowd-raptors-draw-a-diverse-fan-base-to-jurassic-park/

Після перемоги (а це було коло 12-ї години ночі) місто Торонто вибухнуло радістю: люди різних рас і різного походження вивалили на балкони і на вулиці. Свистіли, співали і кричали. Вулицями їздили і сигналили автомобілі. Всі святкували перемогу, хто як вмів і міг!

Місто заснуло аж на світанку...

Немає коментарів:

Дописати коментар