пʼятниця, 20 січня 2017 р.

До питання втрати українцями української мови

Українці стрімголов втікають від своєї рідної української мови як чорт від ладану!

А що?
Дуже дратуюча фраза?

Може зачепила вона когось?

Навряд. Сьогодні вже мало кого. А завтра, скоріше всього — нікого.

Стрімку втечу від українськості я спостерігаю у Канаді і підтвердження цьому можна побачити аналізуючи канадські переписи населення http://ukrainiany.blogspot.ca/2016/01/blog-post_31.html. “...тільки 2 особи розмовляють в сім’ї українською з 10 тих, які вказали, що їхня рідна мова українська. Російською ж мовою в сім’ї розмовляють 7 осіб з 10, які вказали, що їхня рідна мова – російська”. “Коли в невеликій групі українців з’являється російськомовний українець, то він найчастіше на українську не переходить, як він і не переходив в Україні, зате частина (буває і більша частина) його україномовних друзів у цій ситуації якраз переключаються на російську.” (http://ukrainiany.blogspot.com/2016/11/blog-post.html).

Власне кажучи подібні тенденції до значного зменшення вживання української мови існують і в Україні. Про це повідомив Сергій Оснач, активіст Громадянського руху “Відсіч” https://www.youtube.com/watch?v=dTbPGIHHv5Y. За даними опитування проведеного на замовлення Міністарства у справах сім’ї та молоді у 2015 році 51% молоді говорив вдома українською, а у 2016 — тільки 46%. У 2015 році 49% говорили українською на роботі чи на навчанні, а в 2016 — 46%. Серед друзів і знайомих у 2015 році 43% молоді говорило українською, а у 2016 — лише 37%!!! За останніх 5 років кількість україномовних українців зменшилася більш, ніж на мільйон!!!
Вдумайтеся в цю цифру!

В АТО, де вже три роки іде фактично війна з російськомовною країною, більшість вояків — україномовні. Але коли починає говорити російськомовний українець — всі переходять на російську (на жаль не можу знайти в мережі того інтерв’ю з військовим і буду вдячний, якщо хтось з моїх читачів мені на те інтерв’ю дасть посилання).

Така ситуація викликана в тому числі і у зв’язку з мовною шизофренією (двомовністю), яка захопила засоби масової інформації, і особливо радіо і телебачення. “Мовна шизофренія – нова, потужна форма русифікації” (Юрій Шевчук).
І побачили ми ту мовну шизофренію чомусь лише у ЗМІ і як завжди скритикували недолугу владу і недосконале законодавство.

Але ні для кого не секрет, що тепер значно більший вплив особливо серед молодого покоління, має Інтернет. А ось Інтернет і соціальні мережі ми з вами таки проґавили.

Якою мовою ми і наші діти пишемо повідомлення?
Якою мовою ми і наші діти пишемо коментарі?
Якою мовою написані пости, які ми і наші діти перепощуємо?
Може варто та й у дзеркало глянути?

На кого жалітися, коли переважну більшість інформації ми самі ж поширюємо російською мовою. А це та сама мовна шизофренія! Та ще й яка!

Дорогі друзі!
Слід нарешті зізнатися і показати пальцем на себе. Всі, хто пише російською чи перепощує російськомовний продукт є русифікатором України, могильником рідної батьківської мови, а може і самої України...

Дорогі мої українці!
Вже чверть століття Україна — незалежна. За таких самих 25 років надзвичайно онімечена Чехія майже повністю перейшла на чеську мову в усіх сферах життєдіяльності суспільства. За 25 років Фінляндія при двох офіційних мовах повністю стала фінськомовною. І лише Україна за час, що пройшов після проголошення незалежності, досягла небувалого рівня зрусифікуваності, якого не було навіть в останні роки тоталітарного СРСР.
Українці стрімголов втікають від своєї рідної української мови як чорт від ладану. Тікають, як від чуми!

Продавчині в супермаркетах не з Тамбова чи Пензи приїхали. Вони народжені тут, ходили до школи тут же, вивчали українську мову. Їхні батьки чи діди розмовляють/розмовляли таки українською! А обслуговувати покупців українською мовою вони відмовляються не в Польщі, Греції чи Росії, а на рідній українській землі!
Чим менше буде вживатися українська мова в Україні та Інтернеті, тим більша ймовіність того, що друга у світі по співучості мова ризикує повторити шлях старогрецької чи латини. Українці рано чи пізно таки перетворяться на хохлів чи малоросів, а Україна — на Хохляндію, Малоросію чи просто іншу Росію...


Я навмисно дав дратуючий заголовок статті. Хотілося викликати заперечення у вас, мої дорогі українці. Може хтось таки та й отямиться...

Немає коментарів:

Дописати коментар